Mina senaste inlägg

Mod att förändra ditt matintag

Låt maten vara din medicin

Här får du ta del av min story när jag besökte Janesh Vaidyas ayurvedaretreat i Kerala, Indien för första gången 2019 och hur jag började leva veganskt och ayurvediskt.

På retreatet i Indien var all mat anpassad efter våra obalanser för att balansera vata, pitta och kapha i oss dvs få en balansering av luft, eld, vatten, jord och eter i oss. Jag mådde så bra i kroppen av att äta ayurvediskt och veganskt att jag bestämde mig att leva så under det närmaste året. Jag levde så under flera år efter – helt veganskt och ayurvediskt och jag märkte hur kroppen hade en helt annan energi.

Men att börja leva ayurvediskt och veganskt var en riktig omställning. Hur skulle jag kunna fortsätta leva ayurvedisk i vardagen? För att slutföra behandlingen från retreatet skulle vi leva ayurvediskt i tre månader dvs veganskt och sockerfritt och sedan anpassa kosten efter obalansen som finns i kroppen just nu. Vi skulle även ta bort vete och som “brödlover” var det den absolut största utmaningen.

Första utmaningen kom när jag kom till flygplatsen i Indien och jag skulle gå in på loungen för att ta något att äta. Jag utlyser även en tävling bland flygbolag om vegansk kost. Jag lider med er alla som är veganer. Min hemresa till Sverige bestod av några varma spenatblad, potatiskroketter och tomatsås. Näringsvärde?

Snart efter Indien åkte jag vidare västerut. Samma matutmaningar igen. I den del av Mexiko där jag befann mig är rött kött en viktig del av kosten. Jag hade bestämt mig och det var dags att testa att bli köttfri så långt det går – även i Mexiko. I Sverige hade det varit mycket enklare. Inte för att jag någonsin ätit mycket kött – av miljöskäl, hälsoskäl och för djuren, men nu skulle det bli på riktigt. Det var dags för mig att dra mitt strå till stacken.

Jag började även sätta mina morgonrutiner på riktigt. Jag hade otroligt gott om tid då jetlaggen från Indien gjorde att jag vaknade 03:00. Efter att ha mediterat och yogat i mer än 1h kändes kroppen som ny igen. Jag lyckades även hålla mig borta från socker, vete och kött!

Jag tror inte på saker innan jag får uppleva dem, men dessa två veckor i Indien hjälpte mig att bli smärtfri i min kropp och jag är nyfiken på hur. Jag vet att maten har varit den medicin som jag letat efter länge. Framförallt vill jag fortsätta utan smärta och det är motivation nog att hålla i. Det är dags att bli metalt stark och inte falla för frestelser som finns runt mig konstant. Jag hade lyckats i tre dagar att äta så gott som ayurvediskt och jag hade bestämt mig att ge mig själv tre månader av läkning. Dessa tre månader blev tre år.

Det som är viktigt för mig att känna frihet gällande alla delar av mitt liv och jag kände att jag behövde mer protein en viss del av månaden när jag förlorade mycket järn – vilket gjorde om jag behöver tillsätter jag idag fisk och vilt kött dessa delar av månaden. Jag äter fortfarande 98% veganskt, ayurvediskt till 50% och gluten och sockerfritt nästan alltid. Det viktigaste är att maten är oprocessad så långt som det går. Allt detta kombinerar jag med periodisk fasta som låter mitt matsmältningssystem få renas under en längre period. Jag äter min frukost som brunch och sista målet senast kl 19 på kvällen. Detta har jag landat i. Detta fungerar optimalt för min kropp och mitt sinne. För andra passar en annan livsstil. Var nyfiken på hur detta landar hos dig och börja lekfullt utforska vad som passar dig. Frågan till dig blir således, finns det något som du kan avstå från helt, som du stoppar i dig och du vet inte gör gott för din kropp? Håll ut i tre månader och känn efter hur din energinivå förändras. Efter tre månader utvärderar vi tillsammans.

Jag vet hur viktigt det är att låta kroppen pausa. Därför bokar jag in mig på retreat där det finns bra mat varje år. Vill du också följa med på retreat, surfa in här och läs mer.

ALIVE – Live like you mean it-