Mina senaste inlägg

Foten är gjord för pronation del 2

Återskapa kontakt med din naturliga gångrytm

Många av mina klienter har fått höra att det är farligt att pronera. Att foten och hela kroppen skadas och inlägg är livsviktiga för att stötta upp foten så att inte resten av kroppen får stryk. Vad de flesta inte vet är att inlägg gör det motsatta. De låser fast foten i ett läge, tänk dig som ett gips. I detta läge blir foten endast skörare och svagare och till slut klarar sig inte foten utan detta gips. Du stukar foten ofta och börjar få mer ont i fötterna. 

Vad de flesta människor inte vet är att foten är gjord för att pronera när du går. Din stortå behöver dock ha kontakt med underlaget och vara aktiv, vilket den inte kan vara i moderna skor. Stortån kan endast vara det i funktionella skor som är breda längst fram så att din stortå får plats och då pratar jag inte om konventionella träningsskor “som stöttar upp foten i alla möjliga lägen” utan skor som har en bred tåbox och är plana (kan ha dämpning), där tårna inte går uppe i luften eller där hälen vilar på en klack. Låt mig förklara mer om gångsteget. 

Du kanske har hört talas om något som kallas för en biomekanisk rytm för gå-steget. Den biomekaniska rytmen är koordineringen av rörelser och muskelaktivitet som behöver ske i kroppen när vi går. Om vi ser till foten sker två övergripande rörelser när vi går, pronation och supination. 

Foten pronerar (faller inåt) i fotisättning, lårbenet roterar inåt, bäckenet tippar framåt och rotation i överkropp sker åt motsatt håll. Foten blir låg, bred, platt och mjuk här när gravitationen drar dig neråt. Allt sträcks ut här. 

När allt sträckts ut och vikten transporterats framåt över foten, dras allt ihop. Foten blir stark, hård, kort, stabil som gör att du kan skjuta/trycka dig framåt. Bäckenet tippar bakåt, magen dras ihop, ryggen förlängs, lårbenet roterar utåt och det sker en extension (förlängning) i höften. 

I frånskjutet har din stortå och framförallt vinkeln på den en stor roll. Trycks foten och framförallt stortån ihop i ett par skor där tårna dessutom är i luften och där hälen inte kommer ner i naturligt läge, kan inte foten göra sitt jobb. Stortån bär upp ditt bröst och huvud. Dynamiken mellan det mjuka och hårda dör när du sätter foten i en modern sko. 

För att summera. Vår grundinställning för vårt gångsteg består av två rörelser – pronation och supination. Båda behövs för att dynamiken ska flöda. Låser vi foten i ett läge med ett inlägg, kommer hela rörelsen vara låst i hela kroppen och du kommer aldrig att hitta ett riktigt flöde eller rytm i ditt gångsteg. Ett första steg är att börja vara barfota mer. Ett andra är att fundera över följande:

Var i denna fantastiska rytm saknar jag rörelse? 

Vad saknas? Vad är blockerat?

Och hur kan jag återskapa kontakt med den rörelsen? 

Var nyfiken på hur du kan väcka den delen av din kropp. Tillåt de känslor och tankar som kommer upp i samband med detta att röra sig genom kroppen. 

Hör av dig om du vill lära dig mer om hur ditt gångsteg ser ut och hur du kan hitta in i din naturliga gångrytm. Maila mig för att boka in dig på en gå-coaching.

ALIVE – Live like you mean it-