Mina senaste inlägg

Förankra foten

Fötter på mönstrad yogamatta

Vad har foten för funktion?

Ungefär 25% av alla kroppens ben (ca 28 stycken) hittar du i foten. Därtill har foten ca 38 muskler, 56 leder och mer än 100 ligament. Man kan se foten lite som en solfjäder, där det finns många små ben nära fotleden – lite som ett pussel – som sedan förgrenar sig ut via metatarsalbenen hela vägen ut till falangerna, dina tår. 

Vad har då foten för funktion? Jo, foten är kroppens stötdämpare. Ungefär 50% av stötdämpningen tas upp endast av foten. Vad som ofta glöms bort är ju att foten också bär din vikt. En viktig del av din fot är mellanfoten, där du har ett av dina fotvalv. Fotvalvet har du med största sannolikhet som många andra människor, bäddat in med ett hålfotsinlägg. Det är som att lägga ett gips runt din fot som du aldrig tar bort. Foten blir både svagare och mindre rörlig av detta. Om foten blir stel förgrenar sig denna stelhet vidare upp i kroppen. 

Jag hade länge en dysfunktionell fot inbäddad med olika stöd. Bilolyckan som jag var med om gav mig många komplikationer, däribland diskbråck i ryggen och en fot med ligamentskador. Jag provade allt. Jag bäddade in foten med formgjutna inlägg anpassade för mig. Jag gick till alla instanser jag kunde inom vården för att få hjälp med min rygg, men ingen berättade att jag borde börja med mina rötter dvs fötterna. Jag använde träningsskor från ett välkänt märke som jag trodde var bra för mina fötter och kropp, men som visade sig förvärra smärtan som jag hade.

En dag klev jag in i en skobutik som endast sålde funktionella skor och barfotaskor. Där och då förändrades mitt liv. Jag har alltid älskat att vara barfota. Som barn sprang jag alltid omkring med bara fötter och mina föräldrar fick tvinga mig att ta på mig skor. Helt plötsligt fick jag barfotakänslan med ett par skor som jag knappt märkte att jag hade på fötterna. Sedan den dagen har jag inte tagit på mig andra skor. 

Genom att börja gå i plana skor som inte var uppbyggda eller hade en lutning, där tårna fick plats och inte var uppe i luften, fick min kropp äntligen andas ut. Efter några dagar hade min kroniska smärta i ryggen som jag haft i fyra år minskat. Efter en månad kunde jag börja leva ett normalt liv igen. 

Det var inte bara smärtan i kroppen som minskade. Jag sänkte mitt tempo. Jag blev medveten om mina fotsteg och naturen omkring mig. Kontakten med underlaget som jag kände, fick mig att bli mer närvarande i min egen kropp. Jag befann mig ju närmare jorden. Mina tår och hela fotsulan fick helt plötsligt vara aktiva. Idag springer jag i dessa skor och mitt löpsteg har blivit både lättare, snabbare och mer nyfiket. 

Om du fördjupar dig i musklerna i din fot förstår du snart att de har en otroligt viktig uppgift, att vara basen för hela vår kropp. Det betyder att bära upp kroppen och hjälpa till att parera våra rörelser och hitta vår balans om och om igen. Balans är ju inget som du har, utan balans hittar du ju om och om igen. Här har foten en viktig roll tillsammans med framförallt höfterna. 

Idag låter jag mina fötter ta plats. Jag förankrar dem i marken och andas större andetag genom näsan. Jag känner att den kontakten som jag hittar med marken också skapar en trygghet och ett lugn i mig. 

Låt mig inspirera dig till att börja titta på dina fötter dagligen, känna tacksamhet för att de bär upp hela dig och låta dem bli ditt ankare. Varje morgon när du kliver ur sängen, börja med att se om du kan skapa plats mellan dina tår. Om det behövs, ta hjälp av händerna för att sprida ut dem så att det skapas lite plats mellan varje tå. Bli medveten om varje tå. Låt andetaget färdas ner till varje tå. Låt fötterna få sprida ut sig och känn konturerna av dem. Genom att förankra foten skapar du kontakt med hela din kropp direkt på morgonen. Prova redan imorgon bitti!

En välmående kropp börjar i dina fötter. Mår inte foten bra och är funktionell, sprider sig problematiken uppåt i kroppen. Jag arbetar som funktionell fotspecialist och hjälper dig att återfå fotens naturliga spänst och funktion genom djupgående fotbehandlingar. Läs mer här. 

SREAD YOUR WINGS – GROW YOUR ROOTS