Mina senaste inlägg

Foten är gjord för pronation del 1

När rörelsen är fri i foten, kommer även rörelsen att vara fri i resten av kroppen

Att lägga fokus på utveckla din fot är att utveckla hela kroppen. Foten är gjord för framförallt två rörelser: pronation och supination. När foten kan röra sig fritt mellan dessa två ytterligheter eller motsatsförhållanden kommer även den friheten att påverka hela kroppen. När rörelsen är fri i foten kommer även rörelsen att vara fri i resten av kroppen t ex utrymmet mellan din bröstkorg och ditt bäcken. 

Att ha en sko som inte tillåter rörelse på dig hela dagarna, är som att ha ett gips på foten, men också som en korsett runt bålen. Efter ett tag blir du livegen i denna konstruktion och du får ett stelt och icke naturligt rörelsemönster. 

Tänk dig att du skulle gå runt med boxningshandskar på dina händer hela tiden – det är lite så fötterna upplever det. All finmotorik försvinner när alla tår trycks ihop.

Många människor som jag möter har provat ut löpskor och de har fått höra att de pronerar och att de behöver pronationsstöd när de springer. Detta hände även mig på Nike Store i London. Jag gick ifrån butiken med skor som “skyddade mig” från att pronera”. Men vet du? Pronation är den mest naturliga rörelsen som sker i din kropp. Dock fastnar många i pronationsläget och får höra att de har plattfot. 

Varje rörelse i foten finns där för nästa rörelse, detsamma gäller pronation. En naturlig fot är lagom hög med lätt supination. Åter till blockeringarna. Fastnar foten i ett pronerat tillstånd får vi X- legs, dvs stora platta fötter, knän som slår i varandra, inåtroterade lårben, framåttippat bäcken, lång mage och kort rygg. Pronation är naturligt när det händer på en sida i taget. Det får aldrig hända på båda sidor samtidigt. 70-80% av människor som jag möter har fastnat i detta pronationsläge som är tungt för kroppen, speciellt om du är kvinna med oftast lite bredare höfter. 

Vissa människor kan även fastna i ett rörelsemönster med supination med O-legs t ex dansare, yogi, militärer med höga fotvalv, ett bäcken som tippar bakåt, kort mage och ingen naturlig svank. Dessa blir stela och stolpiga. 

Innan jag rundar av detta blogginlägg ett kring pronation, vill jag bara påminna dig – att om du pronerar behöver du inget stöd eller inlägg. Du behöver funktionella skor med plats för din stortå och du behöver aktivera din stortå! 

I nästa blogginlägg pratar jag mer kring gåsteget och hur pronation sker. 

Jag har också haft alla former av formgjutna inlägg och mina fötter mådde bara sämre och sämre tills jag skalade av och lät fötterna få vara fria och stärkas upp. Känner du igen dig? Undrar du hur du kan hjälpa dina fötter “om fått höra att du pronerar och har inlägg”? Eller har du ont i fötterna? Maila mig för att boka in dig på en fotanalys.

ALIVE – Live like you mean it-